Carte de identitate pe bază de procură
DOCUMENTE NECESARE PENTRU: ELIBERAREA CĂRŢII DE IDENTITATE PE BAZA DE PROCURĂ SPECIALĂ PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI AFLAȚI TEMPORAR ÎN STRĂINĂTATE
În situaţia în care solicitantul actului de identitate se află temporar în străinătate, depunerea cererii sau, după caz, înmânarea actului de identitate se poate face şi pe bază de procură specială obţinută de la misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale României din statul respectiv.
Procura trebuie să aibă aplicată fotografia solicitantului şi să fie certificată cu timbrul sec al misiunii diplomatice sau oficiului consular respectiv; la procură se ataşează o fotografie identică cu cea care a fost aplicată pe aceasta.
În cuprinsul procurii speciale trebuie să se regăsească, în mod obligatoriu, scopul pentru care aceasta a fost eliberată, respectiv depunerea cererii pentru eliberarea actului de identitate şi/sau ridicarea actului de identitate, precum și motivul/motivele eliberării acesteia (expirare, pierdere, schimbare domiciliu, etc).
Persoana împuternicită se va prezenta la serviciul evidenţă persoane cu procura specială împreună cu documentele SOLICITANTULUI:
- Cererea pentru eliberarea actului de identitate, Anexa 11 (se listează pe o singură foaie A4, față-verso);
- Actul de identitate;
- Certificatul de naştere;
- Certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soţului supravieţuitor;
- Hotărârea de divorţ definitivă/certificat de divorţ însoţit de convenția privind stabilirea domiciliului și încredințarea minorului, după caz; dacă solicitantul nu poate prezenta certificatul/hotărârea de divorț, dovada statutului civil și, după caz, a numelui se poate face cu certificatul de naștere sau de căsătorie cu mențiuni;
- Certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, care își schimbă domiciliul împreună cu solicitantul actului de identitate;
- Dovada adresei de domiciliu, original sau extras de carte funciară obținut cu cel mult 30 zile anterior datei depunerii cererii. Dacă solicitantul nu este titularul spațiului de locuit este necesară prezența proprietarului care va prezenta actul de proprietate și actul de identitate.
Dacă găzduitorul nu se poate prezenta la serviciul evidenţă persoane, declaraţia de primire în spaţiu poate fi dată cu cel mult 90 de zile înainte de data depunerii cererii pentru eliberarea actului de identitate la notarul public din țară ori în fața polițistului din structurile teritoriale ale Poliției Române și, cu cel mult 6 luni înainte de această dată la misiunea diplomatică sau oficiul consular de carieră al României din străinătate ori la autoritățile străine competente (în acest ultim caz, tradusă și legalizată potrivit normelor legale în vigoare).
Declarația găzduitorului se prezintă de solicitant odată cu depunerea documentelor pentru eliberarea cărții de identitate. - Documentul cu care face dovada achitării contravalorii actului de identitate în valoare de 107 lei, se achită prin aplicația Ghișeul.ro sau la casieria D.G.E.P Constanţa, numerar/card.
Documentele se prezintă în ORIGINAL – nu se acceptă copii legalizate